Scrapbooking – så kommer du igång

Att komma igång med scrapbooking är enklare än man tror. Man behöver bara ha alla grejer nära till hands, en dos fantasi och därefter sätter man igång. Svårare än så är det inte, men det kan ändå vara bra att du läser igenom denna guide så du vet vad det är som du ska ha hemma. Naturligtvis är det inget krav att ha nedanstående föremål och verktyg, men nog underlättar det allt.

Sitt ordentligt

När man tänker på vilka saker man behöver för scrapbooking är det vanligt att man fokuserar mest på verktyg, men arbetsplatsen är minst lika viktig. När du scrapbookar kommer du att hålla på med en hel del vassa föremål som t.ex. knivar eller saxar och då är det extra viktigt att du har ett stadigt och bra bord att sitta vid. Ett arbetsbord är inget krav, men ett matbord eller skrivbord är att rekommendera. Se till att bordet är stort nog så att du kan bre ut dig och sina saker ordentligt och se till så att du får arbeta i lugn och ro.

Verktyg och material

Nu kommer vi till verktygen! De två grundläggande sakerna som du behöver är ett limstift och en sax. Därefter behöver du naturligtvis flera olika typer av papper, gärna i olika tjocklekar och i olika färger. Silkespapper är bra att ha och även dekorationer som du vill använda till din skapelse. De vanligaste dekorationerna är t.ex. blommor, pärlor och paljetter, band, fotografier, texter, klistermärken, rosetter och bokmärken.

I scrapbooking så är det mycket skärande och mätande, så en linjal eller annat mätinstrument är bra att ha. Vill du skriva ut bilder så behöver du tillgång till en printer, men det är även bra att rita och teckna själv.

Vart kan man köpa material?

En hel del av materialet som du behöver kommer du att kunna hitta i ditt eget hem. Du har troligtvis någon sax i hemmet som du kan använda när du gör dina utklipp eller ett limstift som du köpt för att använda till barnens pyssel någon gång. Har du ett fotoalbum som du vill plocka bilder ifrån så är detta ett jättebra alternativ. Se bara till att du använder dig av lim som är fritt från syra, eftersom du annars kommer att förstöra fotografierna på lång sikt.

Hittar du ändå ingenting i hemmet så kan du vända dig till en butik. Det finns ett flertal olika pyssel och hobbybutiker runt om i landet som erbjuder allt från dekorationer, verktyg, instrument och papper i alla dess färger och former. Har du inte nära till en fysisk butik kan du beställa hem materialet över internet. De tar sällan många dagar innan det kommer fram och utbudet är enormt.