Tips för att skapa en snygg scrapbook-layout

Layouten är grunden till varje scrapbook-sida, och om man inte har en välplanerad layout, spelar det knappast någon roll hur vackra eller kreativa dekorationer man har – sidan kommer inte att fånga tittarnas uppmärksamhet, utan de bläddrar sannolikt snabbt vidare till nästa sida.

För att få betraktaren att stanna upp och dröja kvar vid sidan, och börja studera dess detaljer, är det viktigt att man har ett foto som är fokuspunkten på sidan. Eftersom vi läser från vänster till höger, och uppifrån och ner, är sidans vänstra övre hörn en perfekt plats för fotot. Självklart kan man alltid skapa en layout med fler än en bild, men oavsett hur många bilder man har bör man välja ut ett foto som får vara i fokus, och dra in betraktaren. Ett annat sätt att lägga vikt vid sidans huvudfoto, förutom att placera det i övre vänstra hörnet, är att rama in det på något sätt, till exempel genom att limma fast band runt dess kanter, eller genom att skapa en bakgrund för fotografiet med mönstrat papper.

En detalj som är viktig att tänka på, men som kan vara lätt att missa, är att man bör placera fotografierna så att personerna på bilden är vända inåt mot sidans mitt, snarare än mot dess kanter. Det drar även tittarens blick in mot sidan, snarare än bort från den.

Om man vill få med fler bilder på sidan än man har plats med, kan man alltid överväga att klippa bort de delar av bilden som inte är nödvändiga. Det gör inte bara att man får plats med fler foton, utan också att man riktar fokus mot det viktiga i bilden. Att beskära bilderna på detta sätt ger dessutom möjlighet att klippa fotot i andra former än fyrkantigt eller rektangulärt – kanske vill man göra sidan mer intressant genom att ha ett runt eller ett hjärtformat foto?

Om du känner att du inte bara behöver hjälp och inspiration när det gäller placeringen av foton och dekorationer på sidan, utan också vill hitta inspiration till layoutens färgtema och vilka färger som är effektfulla tillsammans, ska du gå in på Svenskt Tenn. De mönster och färger som finns i deras tapeter och textilier kan inspirera vem som helst till att skapa färgstarka och vackra sidor till familjens fotoalbum.