Vad är scrapbooking?

 

Scrapbooking är från början en engelsk term och betyder ungefär urklippsbok. Verbet som används för ordet är “att scrapbooka”. Det innebär helt enkelt att istället för att endast sätta in foton i ett fotoalbum, så dekorerar man både fotoalbumet och omgivningen runt fotografierna med klistermärken, smycken och till exempel glitter. Utöver fina fotografier man vill spara är det väldigt vanligt att också klistra in saker såsom tidningsurklipp, konsertbiljetter eller varför inte ett inbjudningskort till en härlig fest man varit på. Det finns färdiga böcker att köpa med tomma sidor, där pappren på varje sida är gjorda av ett tjockare material som är lätt att klistra på utan att det blir nött eller förstört av allt tryck. Sidorna brukar vara av olika färg, storlek och till och med ha olika layout. Allting för att göra scrapbooken så fantasirik och färgglad som möjligt.

Man kan utöver fotoalbum även skapa till exempel egna kort, eller adresser att klistra på julklappar och födelsedagspresenter. Det kommer definitivt vara unikt och populärt!

Det finns även något som kallas för digital scrapbooking, och det är som det låter – man skapar en scrapbook online med samma metoder som man skulle använt sig av om man gjort det för hand. Medan det är billigare är det inte lika mycket pyssel så det beror förstås på hur fingerfärdig och pysselintresserad man är. Dock är en riktigt bra fördel med digital scrapbooking att man kan göra om gamla fotografier så att de bättre passar in i den färgglada scrapbooken!

Idén att dekorera fotoalbum med vackra saker härstammar ursprungligen från viktorianska England, så den trenden har funnits väldigt länge. Skillnaden från dagens scrapbooking är att man förvarade till exempel dikter eller brev i fint dekorerade album, och även fast det förekommer idag är det mer vanligt med foton. Den moderna versionen av scrapbooking härstammar från USA, där det under början av 2000-talet totalt exploderade i popularitet. Det sägs att en kvinna vid namn Marielen W. Christensen låg bakom modern scrapbooking, när hon en kväll på 1970 – talet skapade dekorativa sidor till sitt fotoalbum. I staden Salt Lake City, USA, finns det idag till hennes ära, en utställning med flera av hennes verk, som man kan gå och ta sig en titt på. Mariele och hennes man öppnade även den första butiken i världen som är tillägnad scrapbooking. Året var 1981 och den är öppen än idag.

Det här med scrapbooking har blivit en otroligt stor trend som personer i alla åldrar har som hobby världen över. Det är en grej för alla, både som skapare och mottagare. Inom världen av scrapbooking är det verkligen inget som är rätt eller fel. Finns det en idé, finns det även en scrapbook. Endast fantasin sätter gränser!

structure-lite